Keno

Keno är ett populärt spel som länge funnits på marknaden här i Sverige och vars dragningar sänds i TV4. Spelet uppfanns för länge sedan i Kina, och det beskrivs som bäst av en blandning mellan bingo och lotto. Detta innebär att det precis som dessa spelformer är ett spel som mest handlar om tur och slumpen. Vissa hävdar att man har större påverkan på spelets utkomst i Keno än vad man har i bingo och lotto, men denna är i så fall väldigt begränsad och ska verkligen inte överdrivas. Mer om detta senare.

I denna text ska vi fokusera på den variant av Keno som är vanligast här i Sverige. Precis som bingo och lotto finns det alltså olika varianter av Keno. Spelet brukar nämligen skilja sig åt i olika länder, och även om dessa skillnader inte är speciellt stora så kan de dock vara något förvirrande. Därför väljer vi som sagt var att i den här texten fokusera på den svenska varianten. I denna text ska vi försöka förse er med en så bra överblick över Keno som möjligt.

Hur spelas Keno?

Keno består av 70 bollar numrerade från 1-70, och av dessa slumpas 20 stycken fram. Som spelare ska man då gissa vilka dessa nummer kommer att bli, och hur många man ska gissa på beror på vilken Keno-nivå man väljer att spela på. Man spelar nämligen på ett olika antal nummer beroende på vilken Keno-nivå man spelar på, och man kan välja nivå från 1-11. Ju högre nivå man spelar på desto större vinster, och samtliga nivåer har dessutom en förutbestämd vinstplan. Det är detta de som hävdar att man i Keno har större vinstchanser än i bingo och lotto pekar på när de menar att man här kan ha en större påverkan på utkomsten än vad man har i bingo och lotto. Visst kan man påverka vinstchanserna och den eventuella vinstsumman på ett visst sätt genom detta, men detta är väldigt begränsat och är enligt vår mening absolut inte något som man ska göra en alltför stor sak av. I grund och botten handlar det alltså om att likt bingo lyckas pricka in så många nummer rätt som möjligt, och ju fler rätt man får desto större blir vinsterna.

Precis som när det gäller bingo kan man vid spel över nätet välja att låta datorn automatiskt välja ut en nummerrad åt en. Detta är det dock långtifrån alla som föredrar, och därför går det även att välja att göra det själv. Innan man sätter igång och spelar får man även välja sin insats, och den brukar oftast sträcka sig mellan 5-100 kr. Sedan är man redo att spela!

Fördelar och nackdelar

Enligt många finns det både fördelar och nackdelar med Keno. En fördel är att det är billigt att spela Keno som ni ser, eftersom maxinsatsen endast ligger på 100 kr. Visst kan man välja att spela på flera spel på en och samma gång om man vill det vilket ju gör att man kan välja att spela på betydligt mer än 100 kr, men det ändrar inte faktum att Keno jämfört med många andra spel är väldigt billigt. Här kan man alltså delta i ett spel utan att behöva riskera några jättesummor.

Nackdelarna som spelets kritiker brukar nämna handlar främst om att vinstchanserna är betydligt mindre i Keno än vad de är för de flesta andra spel. Tyvärr ligger det faktiskt något i detta eftersom andelen personer som vinner på Keno är mycket lägre än vad den är för många andra spel. Många hävdar även att Keno är tråkigt eftersom det är så lite man själv kan göra för att påverka utkomsten. Detta är ju dock inget som är unikt för Keno, utan detsamma gäller ju bingo och lotto samt vissa andra spelsätt, så gillar man inte den här typen av spel så är det ju bara att välja något som man kan påverka mer än vad man kan göra med dessa.

Sammanfattning

Keno är alltså ett spel som påminner mycket om lotto och bingo, och som mest handlar om tur och slumpen. Spelet är verkligen inte invecklat, utan det är väldigt rakt på sak och går lätt att lära sig. Vinstchanserna är små, men samtidigt är det få spel som kan resultera i så stora vinster för så pass små insatser som Keno kan göra. Eftersom det är så billigt att spela Keno så är det bara att ge det en chans om man är sugen och nyfiken på det, och se om det är ett spel som passar en eller inte. Med en maxinsats på 100 kr finns det ju inte så mycket att förlora.

För de som gillar bingo och lotto är chansen extra stor att man gillar Keno eftersom detta spel är som en blandning mellan just bingo och lotto. Det finns numera många alternativ när det kommer till de sätt man kan spela detta spel på, så är man sugen är det som sagt var bara att välja ett sätt och ge Keno en chans.