Blackjack

Blackjack är, tillsammans med poker, ett av de allra mest välkända bordsspelen som finns. Det är dock långt ifrån alla som vet hur man spelar detta spel, så vi ska i denna text förklara hur reglerna ser ut, hur en runda går till, och så vidare. Vi hoppas därför kunna hjälpa dig som är sugen på att börja med blackjack med att komma igång med själva spelandet.

Regler

Blackjack handlar om att värdet på de kort man tilldelas ska hamna på en sammanlagd summa som ligger så nära 21 som möjligt. Det gäller dock att se till att undvika att få ett högre värde än 21 eftersom detta innebär förlust. Varje spelare får först två kort var, och sedan är det upp till var och en om man nöjer sig med värdet av dessa, eller om man vill ha fler för att kunna komma närmare 21. Man ber då croupiern om fler kort, och man får ta så många som möjligt tills man är nöjd med värdet, eller tills man hamnar över 21 vilket som sagt var innebär att man förlorar.

För croupiern själv fungerar en runda på ett något annorlunda sätt. Även han har fått två kort, men till skillnad från spelarna så är inte båda dessa dolda för övriga deltagare att se, utan ett är öppet för alla att se medan ett är dolt. Croupierns första drag består av att han vänder det dolda kortet så att alla runt bordet kan se dess värde, och ett eventuellt nästa drag beror helt och hållet på detta korts värde. Reglerna ser ut som så att om de båda korten har ett värde som är lägre än 16 så måste croupiern ta fler kort. Har han istället 17 eller högre så måste han stanna.

Den deltagare som vinner rundan är helt enkelt den som har bäst värde på sina kort, eller den som är sist kvar i spelet efter att övriga åkt ut genom att få ett högre värde än 21. Blackjack är med andra ord inte ett alltför invecklat spel, utan det är lätt att lära sig.

Vad har de olika korten för värden?

Kortens olika värden är även de lätta att lära sig. Alla nummerkort har samma värde som den siffra de består av. 1 har alltså 1 som värde, 4 har 4 som värde, och så vidare. Knektar, damer och kungar är värda 10, och ess är det enda kort som har mer än ett värde. Det är nämligen antingen värt 1 eller 11. Spelets absolut bästa hand heter just blackjack. Blackjack får man om man får ess och 10 som de två första korten man får. Denna hand finns det ingen annan som kan slå.

Vinster

Vinsterna i blackjack är alla 1x insatsen, förutom i de fall då man får blackjack. Då är vinsten nämligen 1,5x insatsen. Får mer än en spelare blackjack under samma spel så får de spelare det handlar om tillbaka sina insatser och går på så sätt +/- 0. Även om man får 21 med en annan hand än blackjack, så förlorar man om någon samtidigt har fått just blackjack. Det enda som kan rå på blackjack är alltså just blackjack eftersom det bli oavgjort om två eller fler spelare får det på samma gång. I övrigt finns det ingen hand som kan stoppa blackjack från vinst.

Uttryck

Blackjack innehåller en del uttryck som förekommer med jämna mellanrum. Dessa kan därför vara bra att känna till så att man vet vad de handlar om.

Splitta

Splitta är något man kan välja att göra om de två kort man fått först är två kort med samma värde. Att splitta innebär då att man gör sin hand till två olika händer istället genom att dela på dem, och man får då ta två kort till, alltså ett per hand. Detta innebär även att man fördubblar den insats man lagt, men i övrigt fungerar det på samma sätt som en vanlig hand. Är man inte nöjd med de händer man har kan man därför be om mer kort tills man blir nöjd.

Dubbla

Om man väljer att dubbla så innebär det att man fördubblar sin insats. I Sverige fungerar det oftast som så att man endast får be om ett till kort om man har dubblat. Detta är dock något som kan se annorlunda ut beroende på vilken variant av blackjack det är man spelar. I Sverige fungerar det dessutom oftast som så att man endast får dubbla då ens två först kort har 9, 10 eller 11 som värde.

Försäkring

Även försäkring är ett vanligt förekommande uttryck i blackjack. Detta innebär att man försäkrar sig för ifall croupiern skulle få blackjack. Detta gör man genom att lägga till ett belopp till sin insats, ett belopp som motsvaras av halva insatsen. Skulle det då bli så att croupiern faktiskt får blackjack så får man tillbaka den dubbla summan av sin försäkring, samtidigt som man blir av med sin insats. Det innebär med andra ord att man går +/- 0 och inte blir av med några pengar.